Hard hollen maar waar naartoe?

14 feb, 2014

Hoe confronterend en frustrerend ‘hard hollen’ kan zijn heeft Kees laatst ervaren.
Nooit goed genoeg

Kees, nam deel aan de training ‘Persoonlijke Effectiviteit & Time Management’. Hij vertelde dat hij veel moeite had om zaken los te laten. Uit zijn Facet5 profiel bleek dat zijn beïnvloedingsstijl ‘de nauwkeurige’ is. Zo ziet hij zichzelf. Zijn omgeving ziet hem echter als perfectionist. Een graadje erger dus dan nauwkeurig. Nooit goed genoeg, nooit klaar, alles kan en moet altijd beter. Kees heeft zelf veel moeite om tevreden te zijn met het behaalde resultaat. Terwijl anderen het allang goed genoeg vinden.

Dit veroorzaakt bij Kees een enorme innerlijke onrust. Hij vind ook dat hij altijd bezig moet zijn. Stilzitten, iets leuks doen is uit den boze. Dat mag niet. Kees zegt hierover zelf: “Dan ben je lui! Niet productief. Er is altijd wel iets zinnigs te doen. Zonde van je tijd om zomaar niets te doen, … toch?”
Als remedie, om van zijn stress en spanning af te komen, loopt hij vaak hard. Liefst zo snel mogelijk en zo lang mogelijk.
Waar loop je dan naar toe?

Luisterend naar zijn verhaal vroeg ik hem: ‘Waar loop je dan naartoe als je hard loopt?‘ Hij antwoordde: ‘oh dat hangt er vanaf. Ik heb verschillende routes.’
Ik zei; ‘dat bedoel ik niet. Waar wil je uitkomen? Waar loop je dus naartoe met die onrust?’
Kees keek verwarrend en zei : ‘ik snap je niet!’
Waar loop je van weg?

Noot; wanneer mensen zich (onbewust) ongemakkelijk gaan voelen, geven ze vaak automatisch antwoorden als ‘weet ik niet, kan ik niet of snap ik niet, wat bedoel je?’. Dit is een soort overlevingsmechanisme. Het helpt ze om niet dieper of verder te hoeven kijken.

‘Okay, ik ben ook niet duidelijk. Waar loop je dan van weg, met al dat hardlopen?’ reageerde ik.

En toen was het een tijdje stil. Je zag bij Kees veel gebeuren en hij werd ook emotioneel. Hij heeft hier vervolgens een paar weken op gesudderd. De laatste trainingsdag vatte hij zijn ervaring als volgt samen:
Zelfinzicht

‘Je vragen hebben me veel bezig gehouden. Ik heb ze ook met anderen besproken. Het heeft even geduurd voordat ik begreep wat je bedoelde. Maar ik denk nu dat ik antwoorden heb gekregen. Ik ben altijd zó bezig met doelen stellen om deze zo goed mogelijk na te streven, dat ik geen tijd neem om van het nu te genieten. Ik ben ook altijd zo rusteloos waardoor ik altijd maar bezig blijf. Ik realiseer me nu dat de vertraging ingaan, rust nemen, me veel meer oplevert. Niet alleen qua energie, maar vooral ook qua inzichten. Ik snap nu ook wat je met dat weglopen bedoelt. Ik word niet voor niets onrustig als ik even niks doe. Dan komen namelijk de echte vragen naar boven. Dingen die veel belangrijker zijn waar ik naar heb te kijken. Maar omdat deze zo groot, pijnlijk of frustrerend zijn loop ik er liever hard van weg dan de tijd te nemen om even de pijn in te gaan. Grappig dat ik dan ook letterlijk voor de sport hardlopen heb gekozen’.

Ik had het zelf nooit zo mooi kunnen verwoorden. Kees heeft de tijd genomen en uiteindelijk zelf de antwoorden en inzichten gekregen die voor hem belangrijk waren.
De maanden erna heeft Kees belangrijke beslissingen genomen. In dingen die hij onbewust aanvoelde maar liever wegstopte door er van weg te lopen, in plaats van ze aan te gaan en. vast te pakken.
Herkenbaar?

Hoop dat we elkaar binnenkort gaan ontmoeten.

Groet Marc Doomernik