Stress verandert je gezicht aanzienlijk

Opmerkelijk om te zien hoe stress zichtbaar wordt bij mensen tijdens en na een emotionele gebeurtenis. Nederlandse fotografe Claire Felicie toont in haar boek “Here are the young men” foto’s van Nederlandse mariniers die uitgezonden zijn naar Uruzgan, Afghanistan. Een collega van me, Ansjeliena Vogels, maakte me hierop attent.

De foto’s zijn gemaakt voor, tijdens en na hun uitzending. Opmerkelijk om te zien wat er visueel (aan de buitenkant) met deze militairen is gebeurd in korte tijd. Kun je nagaan wat er zich van binnen bij deze jongens afspeelt. Velen lopen een hoge mate van stress op. Bij een groot gedeelte lijdt dit zelfs tot PTSS (post traumatische stress stoornis). Maar daar praten militairen liever niet over. Emoties uitten en erover praten hebben ze afgeleerd. In dat opzicht vergelijkbaar met veel ‘gewone’ mensen.
Stress bij Militairen vergelijkbaar met ‘gewone’ mensen?

Natuurlijk! Elk individu laat fysiek eenzelfde soort veranderingen zien wanneer we van hem/haar ook foto zouden hebben van voor, tijdens en na de traumatische gebeurtenis. Traumatische ervaringen en minder ernstige varianten als, onder druk staan, veel spanning en stress ervaren, etc., kan niet alleen lijden tot lichamelijke klachten maar zelfs lijden tot PTSS (post traumatische stress stoornis). Emoties en vervelende gedachten gaan in je lijf zitten, wanneer je hier niet aan werkt!
Wat is PTSS

Kort uitgelegd; mensen met ptss ervaren in nieuwe (onschuldige) situaties (veelal onbewust) een aantal prikkels die sterk overeenkomen met prikkels van tijdens de negatieve ervaringen. Gevolg; het lichaam reageert hetzelfde als toen. Alsof je lichaam de oude traumatische ervaring opnieuw beleeft. Het lijf schiet in een vlucht-, vecht- of bevries-stand. Met enerzijds alle bijkomende emotionele dynamiek zoals zoals paniek, angst, apathie, agressie, etc. en anderzijds alle bijbehorende fysiologische symptomen zoals zweten, verhoogde hartslag, kortademig, koude rillingen etc.
TRE is een oplossing

TRE staat voor Tension & Trauma Release Exercises. Het is een zelfhulpmethodiek om van (chronische) spanning en stress af te komen als gevolg van traumatische en emotionele gebeurtenissen.
De methodiek is zeer eenvoudig, je kunt het snel op jezelf toepassen én je hoeft tijdens de TRE sessie niet over je emotionele gebeurtenis te praten. Dit roept namelijk weer vervelende gedachten en emoties op. Hier is alles te vinden over TRE
Verschillende Video’s

Hieronder een paar mensen in beeld van mensen die lijden onder de gevolgen van ptss of andere emotionele gebeurtenissen. Zij geven hun feedback over TRE.

    Ervaringen TRE veteraan Jeff Thornton (2,5 min);
    Miss Cormac, 42, na TRE geen angststoornissen meer;
    Dr. Trefzer toegevoegde waarde van TRE voor hem persoonlijk en in zijn relatie om te dealen met traumatische familie aangelegenheden;
    Kritische Brandon over TRE; 26 jaar, psychische trauma’s in het verleden;
    TRE demo door David Berceli met 250 mensen van; politie, bandweer, medisch personeel en brandweer (3 min);

Meer videos op You tube

Op you tube zijn er nog veel meer video’s te vinden van mensen en hun ervaringen met TRE. Google bij You tube op; ’David Berceli, TRE’. Regelmatig worden er TRE introductie workshops gegeven. Kijk op onze site voor data en locaties.