Je kiest snel de verkeerde training uit!

22 jan, 2013

Wat houdt persoonlijke (in)-effectiviteit in stand?

Dit artikel geeft je inzicht hoe dit komt.

Stelling; Men kiest vaak voor de verkeerde training.

Zomaar wat voorbeelden;

  • Time management volgen als je het te druk hebt/verkeerde prioriteiten stelt.
  • Cursus presenteren volgen als je je onzekerheid voelt.
  • Effectief telefoneren om geloofwaardiger te zijn aan de telefoon.
  • Verkooptraining om succesvoller te worden.
  • Assertiviteitstraining om beter voor jezelf op te komen.
  • Gespannen? Dan doen we mindfulness, yoga of mediteren.

Waarom zijn dit verkeerde keuzes?

De beslissing om een dergelijke training te volgen worden met het hoofd genomen. Ze lijken logisch. We gaan namelijk af op wat we aan de buitenkant zien aan iemand en daar hebben we een mening over. Een logische oplossing (voor een ander) hebben we vaak ook direct voorhanden. Op gedrags- en vaardigheids-niveau, is zichtbaar dat hij/zij ‘iets’ moet verbeteren of ontwikkelen.
Daarom DENKEN we dat dit soort trainingen de oplossing is. Terwijl de ANTWOORDEN en OPLOSSINGEN heel ergens anders liggen opgesloten. HELAAS! Zonde van het geld. De oorzaak van beperkend gedrag ligt vaak op een dieper en onbewust nivo.

Het voorbeeld van de 2 matrassen
Men neme 2 grote matrassen en 5 volwassen mensen. Eentje gaat er tussen de matrassen liggen, eentje duwt er van achteren en 3 personen gaan bovenop liggen. Visualiseer dat jij tussen de matrassen ligt.
Vanachter wordt je geduwd, je kunt geen kant op, je zit vast, het is warm, je krijg
geen adem, je zweet, niemand helpt je en het is donker…..Opdracht: Hou deze oefening 4 – 24 uur vol. Het komt vanzelf goed.
Zie je het voor je?
Denk je dat je aan deze oefening spanning, stress of zelfs een trauma zou kunnen overhouden?
Reken maar van yes.
Deze ‘oefening’ staat metafoor voor ieders geboorte….!

Zo zou ik talloze voorbeelden kunnen noemen van harde en zachte trauma’s die we hebben opgelopen. en deze ‘vergeten’of onderdrukte trauma’s hebben veel impact op je gedrag van nu.
Op het moment dat we in een lastige situatie zitten kunnen we slechts op 3 manieren reageren: Vluchten, vechten of bevriezen.
Impact op gedrag en effectiviteit

Hoe ziet dit er op gedragsniveau uit?
We lopen weg (vluchten), we gaan in de aanval of raken geïrriteerd (vechten) óf…. We doen vaak helemaal niets, durven niet, voelen ons lamgeslagen (bevriezen).
We laten ons niet kennen. Want dat hebben we zo geleerd. We drukken de situatie weg en vergeten deze het liefst zo snel mogelijk. Alleen de spanning blijft wél in je lijf zitten!
Gevolg: dagen, weken of zelfs pas jaren later gaan we minder goed functioneren, we ervaren
spanning in ons lijf en krijgen lichamelijke klachten. Mocht je hier over willen lezen? David Berceli heeft een mooi boek geschreven over ‘TRE, Trauma en spanningsreducerende oefeningen’. En ook Peter Levine ‘De tijger ontwaakt’.

Samengevat

Misschien even wennen maar ‘samengevat’; alle emotionele gebeurtenissen in het verleden verklaren de reden van je gedrag in het NU. Dus sommige (zakelijke) situaties ervaren we als minder prettig waardoor we blokkeren, minder effectief zijn of minder goed functioneren.
En daarom hebben gedrags- en vaardigheidstrainingen dus geen zin. Simpelweg vertellen en leren WAT je anders moet doen en Hoe, werkt niet zolang je op onderbewust nivo de bron niet aanpakt. De oorzaak van je voorkeursstrategie (vluchten , vechten of bevriezen) moet dus worden aangepakt. Op gedragsniveau zal dit (zakelijk) direct zijn vruchten afwerpen.

Oplossing voor hogere effectiviteit

De oplossing om effectiever te worden is veel eenvoudiger dan je denkt. Alleen we kijken in de verkeerde richting. Daardoor maken we vaak de verkeerde keuzes
om ‘iets’ op te lossen.
De antwoorden zitten in je lijf en niet in je hoofd. Belangrijk dus om op onbewust(er) nivo aan de slag te gaan. Je hoofd wat meer met rust laten en meer naar je lijf gaan luisteren. Deze geeft aan in welke situaties je vlucht, vecht of bevriest.
Dit is de soort VITALITEIT waar je als persoon en als bedrijf meer aandacht aan zou moeten schenken.
Advies: Kies een training uit die meer dan alleen gedrag en vaardigheden behandeld. Die ook aandacht schenkt aan je emoties en de vraag ‘hoe komt het dat ik doe zoals ik doe?’. Je on(der)bewuste.
In de volgende trainingen wordt hier ruimschoots aandacht aan besteed.

Succes gegarandeerd!
Groet Marc Doomernik