Bossche Dr. Phil helpt kijkers RTL4

DEN BOSCH - Hoe los ik mijn probleem op?

Tijdschriften schrijven er rubrieken mee vol.

De Amerikaanse tv-psycholoog Dr. Phil scoort er hoge kijkcijfers mee.

RTL 4 heeft zich hierdoor laten inspireren voor het tv-programma 'Leef je Leven'.
Kijkers krijgen van maandag tot en met vrijdag 'live' advies van een coach/counsellor. Marc Doomernik uit Den Bosch behoort tot die deskundigen. Gisteren was hij weer aan de beurt. "De eerste uitzending had dertigduizend kijkers en de tweede was al goed voor veertigduizend kijkers. Niet slecht voor een nieuw programma op zo'n tijdstip", zegt Doomernik. Met negen andere adviseurs beantwoordt hij wekelijks in beeld telefonische vragen van kijkers. Met zo'n vijftig collega's helpt hij 'bellers' ook buiten de uitzending.
 
Op de website www.rtl.nl/programma/leefjeleven staan de telefoonnummers. "Net belde een vrouw die tegen de vakantie op zag vanwege problemen met haar vriend. Hij had een lijst gemaakt met dingen waaraan hij zich ergerde. Ik heb geadviseerd hem vooral te vragen wat hij wèl wil en welke bijdrage hij hier in kan hebben. Vaak wordt het probleem bij de ander neergelegd en voelt men zich weinig verantwoordelijk voor wat er gebeurt."
 
Doomernik (41, gescheiden en vader van twee zonen) zegt privé en zakelijke 'kleine en grotere kleerscheuren' te hebben opgelopen. Dat moet in het voordeel zijn van de 'cliënt', want volgens Doomernik heeft die 'recht op een begeleider met ervaring.'
 
Belangrijke basis is Neuro-Linguïstisch Programmeren: "Eenvoudig gezegd komt NLP er op neer dat je jezelf veel beter leert kennen. Hoe komt het dat ik iets doe zoals ik doe? Hoe kan ik dit veranderen en wat is de impact van mijn gedrag op anderen?"Doomernik noemt zichzelf een 'echte ervaringsdeskundige zoals het niet moest'. Acht jaar geleden nam hij ontslag bij KPN als account-salesmanager. Doomernik kwam er na tien jaar studie en ervaring achter dat hij zichzelf 'veel te veel liet beïnvloeden door zijn omgeving'. "Ik werkte zestig uur per week en liet mij sturen door cijfers en resultaten. Ik was net gescheiden met twee jonge kinderen. Een verkoper kwam mij huilend vertellen dat hij het werk niet meer aankon. Ik voelde mij mede verantwoordelijk omdat ik zijn chef was en nam met een jaarsalaris ontslag. Een mooie basis om voor mezelf te beginnen."
 
Na allerlei opleidingen ging hij als 'coach' aan de slag. "Inmiddels gaat het goed met training en coaching op privé en zakelijk gebied. Het tv-programma is een briljant idee en is natuurlijk goed voor mijn bekendheid. Voordeel is dat mensen zich kunnen herkennen in de problemen die je bespreekt en het op zichzelf kunnen toepassen. Het is niet zo dat ik alle problemen binnen een paar minuten kan oplossen. Het is de bedoeling om mensen in korte tijd toch een mooi inzicht of een goede tip mee te geven. Ik vraag gerust of iemand wil terugbellen of verwijs naar een collega. Het is mijn passie om mensen op weg te helpen. En ja, ik heb zelf ook een coach."